MDS, at tre bokstaver kan bety så mye.

«Etterhvert som svarene på prøvene vi har tatt tikker inn, så er der mer og mer som tyder på at det er myelodysplastisk syndrom. Dessverre.» Legen ser på oss og jeg tror vi ser ut som to spørsmålstegn. 

  
Har du hørt om myelodysplastisk syndrom, eller MDS? Nei, ikke jeg heller før sommeren 2015. Jeg tipper at det svært få som har hørt om sykdommen så fremt de ikke har den selv, er veldig nærme noen som har den eller jobber med blodsykdommer. 

Legen forklarte litt og skrev ned diagnosen på en lapp. Myelodysplastisk syndrom med blå penn i legeskrift på en hvit lapp. Broderen tok den i hånda og vi gikk ut. Vi fant bilen og satt oss inn. Jeg husker ikke hva jeg sa til han, men vi gråt begge to. 

”Myelo” betyr marg, i denne sammenheng benmarg.

”Dysplasi” betyr at cellene i benmargen ikke utvikles og modnes som de skal. Dette innebærer at benmargen ikke greier å lage nye celler. 

Syndrom vil si at det er en gruppe sykdommer. 
Kilde:http://www.nmds.org/Patient-informations/Norwegian

  
Grunnen til at jeg skrive om sykdommen er fordi det er sjeldent at unge mennesker får diagnosen MDS,  lillebroren min var 27 år da han fikk diagnosen og de fleste som får denne sykdommen er rundt 70 år. Jeg har prøvd å finne informasjon om hvordan denne diagnosen påvirke en ung person og hvordan prognosene er, men det har ikke vært lett. 
Ikke på blogger, ikke via Kreftforeningen og ikke på Facebook osv. Legen på lokalsykehuset har jobbet med blodsykdommer i 10 år og han hadde ikke møtt noen så unge med denne sykdommen før. 

Så hvis du kjenner noen som har vært i denne situasjonen eller som er i samme situasjon, så ta gjerne kontakt. 

Bilder:

http://www.how-to-draw-cartoons-online.com/cartoon-doctor.html

  http://www.lowbloodcounts.com/no/bone-marrow/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s