Eller…jeg synes det er fascinerende vafal.
Ved blant annet transplantasjon blir det gitt et legemiddel som heter Sandimmun.
Sandimmun er i dag et av våre mest effektive immundempende medikamenter og har bedret resultatene etter alle former for transplantasjon betydelig.
Her er historien bak;
Det var en gang, i 1969, et ektepar fra Sveits var på ferie i Norge. Mannen Jean-Francois Borel var mikrobiolog, og da de stoppet ved Dyranuten på Hardangervidda for å ta bilder av den flotte naturen, tok Jean-Francois en jordprøve.
Bildet er lånt her.
Prøven tok han med seg tilbake til laboratoriet han jobbet ved for analyser den. I bakhodet håpet han å finne antibiotiske midler, men ved analyse av jordprøven viste det seg at den inneholdt noe annet interessant. Den inneholdt en nesten usynlig sopp som heter Tolypocladium inflatum.
Av denne soppen utvinnes det i dag noe som heter Ciklosporin A. Dette brukes i en rekke medisiner som for eksempel Sandimmun.
Denne soppen vokser flere steder i verden, men det er kun den på Hardangervidda som har de rette egenskapene for produksjon av det ønskede kjemiske stoffet som brukes i legemidler.
Tenk, en bitteliten sopp fra bittelille Norge funnet ved en tilfeldighet har betydd mye for alvorlige syke mennesker. Fascinerende.
Hva annet finnes dere ute i naturen?
Kilde: http://www.sabima.no/Hardangerviddasoppen-og-ciklosporin