Ile de Re, en fransk perle

Reisebrev fra sommeren 2016:

I atlanterhavet, utenfor den franske byen La Rochelle ligger den lille øya Ile de Re. Forbundet med faslandet av en bro på flere kilometer, et yndet fereimål for Parisere og også en favoritt i min familie.

Dette er andre gang jeg besøker øya, men første gang med mann og barn. Vi bodde i den lille havnebyen, La Flotte (bilde over)

En liten by som har det meste. En koselig havn med flere spisesteder, strand, isbutikk med nydelig hjemmelagd is (salt karamel…mmmm…) matbutikk (Carrefour express), slakter som selger verdens beste pai, bakeri der vi kjøpte fersk croissant og baguette hver morgen, strandpromenade, lekeplass, sykkelutleie, det er marked flere dager i uken  og masse butikker med både klær og interiør. Byen ligger også sentralt til på øya og er et fint utgangspunk for sykkelturer. For det er sånn man kommer seg rundt på øya nemlig. Med sykkel. Og ja, det går an å kjøre bil og det går også busser der. 

 

Bo: 

Vi leide hus rett fra en privatperson, men det ligger masse hus ute på de «vanlige» sidene. Det finnes også campingplasser, hoteller og resorts med barneklubb/all inclusive. Noen av campingplassene har både telt og små hytter til utleie.


Huset vårt hadde tre soverom,to bad,stue,kjøkken, garasje,sykkelgarasje og fine uteplasser. Sett ovenfra ser huset ut som en D, med en liten uteplass i hulrommet i D’en.  Det passet oss perfekt og gjorde slik at vi hadde våre soverom og bad litt unna den «eldre garde» sitt rom, samt at hagen der vi voksen satt å løste verdensproblem utover kvelden lå på andre siden av huste til dere ungene sov.

                                  

Samlet foran tv’n til finalen i fotball EM. Frankrike mot Portugal.

Fra huset var det ca. 10 minutter å gå (i sakte barnetempo) til «sentrum» av La Flotte.

Å gjøre: 

Du kan sykle, spise, bade, trene, gå tur, shoppe og ellers alt du kan gjøre på vanlig feriesteder. Været kan være varierende pga. øyas beliggenhet (Atlanterhavet) og det kan blåse litt. Så det er lurt å ta med en varm genser til kvelden og noe vindtett.

36-timers guide til øya fra den britiske avisen Telegraph.

 

Bade: 

Det er mange strender (plague) på øya og på grunn av stor forskjell på høyvann og lavvann så variere de veldig i bredde. En dag må du gå mange hundre meter for å komme til vannet, mens noen dager senere er standen blitt veldig smal.

 

 

 

 

 

 

 

 Vår favoritt strand er  Le-Bois-Plage-en-Ré (sør). Lang og bred, med både badevakter, toalett og steder for lunsj. Ved lavvann er det små varme kulper med vann sommer blitt oppvarmet/ liggende igjen fra høyvannet som er ypperlig for ungene å leke i, og mye av livet under vann blir plutselig godt synnlig. Ungene holdt på i flere timer med å fange små pyntekrabber, se på sjøstjerner og hoppe/sprette i små dammer og elver av tidevann.

Sykle

Sykkel kan du leie over alt. Du kam booke på forhånd eller velge selv der. De har sykkelvogner, barneseter, hjelmer og sykler i de fleste størrelser. Hvis det er utleid et sted, går du bare til naboen. Du kan leie for noen timer, en dag eller flere uker,men det koster en god del. Når du leier får du også med kart over sykkelveier. Disse er merket med fargekoder for type vei og avstander. Vi leide sykkelvogn til hun på fire og egen sykkel til hun på syv. Vi har ikke syklet mye hjemme, så var litt skeptiske, men jaggu klarte vi ikke over en mil på en dag. 

                             

 

Saint-Martin-de-Ré

Byen ligger rett ved La Flotte, i passe avstand for en sykkeltur med små barn.

Byen er omgitt av festninger og vollgraver fra 1600-takket, noe som er spennende for både store og små. Mellom 1873 og 1938, ble fengselet her brukt som mellomstasjon for fanger før de ble sendt til straffekolonier i Fransk Guyana eller New Caledonia.

 

Ille de Re er kjent for å utvinne salt. I gamle dager ble esler med bukser på brukt i produksjonen. Dette har turistnæringen på øya utnyttet seg av til det fulle og esler med bukser på ser du overalt i form av kosedyr, på grytekluter, kjekspakker og andre souvernirer. I Parc de la Barbette står eslene og venter på deg, klar for ridetur i sine stripete bukser. Ungene kan velge seg et esel og du leier selv eselet en liten runde rundt.

La Flotte har en koselig havn med små sidegater. Vi nøt deilig lunsj her flere dager. 


La Rochelle: 

La Rochelle ligger på fastlandet og anbefaler å ta bussen inn dit en dag. Der har de blant annet et veldig fint akvarium. Byen er større enn de på Ile de Re, men den er også veldig sjarmerende. Gågater, festninger, havnepromenade med masse spisesteder, litt mer shopping (Zara, Foot locker, HM osv) og den er litt mer livat.

 

Hvordan komme seg dit? 

Vi fløy til Paris og kjørte leiebil derifra,men det går både tog fra Paris til La Rochelle, og fra Bordeaux. Norwegian flyr til Bordeaux på sommeren. Togbillletter kan du booke på SNCF sine hjemmesider. 

Rayanair flyr også til La Rochelle, men da må du via London.

Fra La Rochelle går det buss fra togstasjonen og ut til øya.

Les mer om øya her: Offisiell turistbyrå side

Og gjett hvem som besøkte øya noen dager etter oss?


Joda, Katy Perry og Orlando Bloom…sukk. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s